Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Околийски: 37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Общество

Доц. Околийски: 37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Доц. Околийски: 37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични, посочи пред bTV доц. Михаил Околийски - представляващ Световната здравна организация в България.

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той.

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни доц. Михаил Околийски.

По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. 85% усещат, че благосъстоянието им намалява. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доц. Михаил Околийски.

Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия и има 17 жени, убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.                                                                                                                                                                                                                   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема