Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Райкова: През 2022 г. имаме около 40 земетресения у нас

Общество

Доц. Райкова: През 2022 г. имаме около 40 земетресения у нас

Доц. Райкова: През 2022 г. имаме около 40 земетресения у нас - Tribune.bg

Нямаме регистрирани земетресения през последните 24 часа на нашата територия, а през изминалата седмица имахме слаби трусове, с магнитуд между 2 и 2,7. Най-силният беше 3,2 по Рихтер. През цялата година се наблюдават такива земетресения. През 2022 г. имаме около 40 земетресения, от които най-мощното беше с магнитуд 4,5. Това е обичайно, средно силно земетресение. Това каза сеизмологът доц. Пламена Райкова пред NOVANews.

По думите ѝ епицентърът на труса в Турция е бил на повече от 1000 км от нас. "Земетресението в Румъния е на дълбочина от 10 км. Сравнително плитко е и не е свързано с Вранча, в друга сеизмогенна зона с относително слаба сеизмичност. С магнитуд 5,2, то беше усетено слабо във Видин, Враца и София. За нашата територия, тъй като трусовете са относително плитки, оповестяването може да допринесе за паника, защото говорим за секунди преди реализиране на земетресението", обясни тя.

Според нея правилната реакция при трус е важна и обучението трябва да започне от училище. "Трябва в такъв случай да сме до стабилна стена, но да няма неща, които да ни затрупат. Хората не бива да са близо до прозорци, нито да се тича по стълбите, да се изчака", призова сеизмологът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети