Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Благоевград и Търговище има пик на заразени с коронавирус – над 120 души на 100 хиляди

Общество

В Благоевград и Търговище има пик на заразени с коронавирус – над 120 души на 100 хиляди

Снимка:

Има шансове учебната година да бъде около 98% присъствена, посочи министър Вълчев

По-голямата част от страна е в средната степен на разпространение на заразата. В областите Благоевград и Търговище заразените са над 120 на 100 000. На другия полюс са областите Ловеч и Видин, където заразените са под 20 на 100 000. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

Доц. Кунчев посочи, че Северозападна България, Североизточна и Северна  са по-предпазени. В последните две седмици Плевен и Ловеч имат значително по-ниска заболеваемост.

„През високи показатели минаха и Варна, и Добрич, Шумен расте значително, но към момента това е ситуацията в страната“, допълни той.               

За 14- дневен период, въпреки сериозния ръст, ние не сменяме кой знае колко мястото в Европа, в момента сме на 22-ро място по брой случаи на COVID-19. На 5-то място на Балканите. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС и 5-то на Балканите. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици.

По думите на фона на нарастващата заболеваемост, броят на смъртните се увеличава, но с доста по-малък темп. 

По негово мнение не се очертават промени относно възрастта на хората, които дават положителен резултат.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Средната стойност от 400 теста на 100 хиляди население вече е премината. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите за представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.                                       

Значителен е ръстът на заболеваемостта на 14-дневна база, като по този показател се нареждаме на 4-то място в Европа.Чехия достигна неимоверни стойности тази седмица, което доведе до това, че решиха да обявят извънредна ситуация там, каза доц. Кунчев.

Тестовете почти са отпаднали за пътуващи. Те се правят на хора с клиника, на контактни хора, на хора, които са поставени  под карантина, където има съмнения.

Кривата на хоспитализираните следва тази на положителните, макар че темпът тук не е чак такъв както на положителните проби. Тези в интензивните отделения също следват кривата на заболеваемостта, заяви още доц. Кунчев.

„По отношение на схемата за оценка на ситуацията на показателите в училищата, в зависимост от това какви са цифрите попадаме в четири зони– зелена, жълта, оранжева е червена, на базата на които се вземат решения какво се случва в съответния клас, паралелка, училище или дори на по-голяма база, не дай си Боже, досега не се е налагало“, заяви главният държавен инспектор.

„Образователната система не изолирана от това, което се случва в обществото. Данните към днешна дата са 172 деца и ученици с положителни тестове, 165 – учители. Това означава среднодневно между 5-6 учители и ученици. За учениците това е  6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Потвърждава се тезата, че учениците по-рядко се разболяват и развиват симптоми. За учителите е малко над средния процент. Но това е нормално за една професионална група, която е в ежедневно и дългочасово взаимодействие с много хора и работна среда. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Няма съмнения, че увеличените стойности, се отразяват и на системата на образованието.

Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. 5 на 100 не учат, което означава, че 99,5% от системата учат присъствено. От началото на годината 99,7% системата е учила присъствено.

„Това ни е целта, тази година максимум присъствено обучение. Много трудно всички образователни системи намираме правилната формула между правото на образование и правото на здраве. Вирусът малко или много е смъртоносен и не може да си позволим да го пренебрегнем, но и не може да си позволим да затворим училищата“, заяви Красимир Вълчев.

По думите му обучението в електронна среда не може да е ефективно и пълноценно. СЗО заявиха, че ще се изправим пред поколенческа криза, ако се затворят училищата.

„Мерките трябва да се спазват и в училищата. Призовавам всички да бъдат по-отговори. Учителите трябва да бъдат пример. Ако мерките се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде 97-98% присъствена“, каза Красимир Вълчев.

По думите му в момента основен проблем е не толкова високият брой заразени ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми в отделните училища.

На училищата ще бъде препоръчано да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда – родителските срещи, заседанията на обществените съвети и настоятелства.

Също така ще се препоръча планираните екскурзии да бъдат отложени за пролетта.                                     


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още