Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Дунавско хоро и викове „Победа“ в Брюксел

Общество

Дунавско хоро и викове „Победа“ в Брюксел

Дунавско хоро и викове Победа в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Два от докладите в пакет „Мобилност“ са отхвърлени – само един е приет

След новината, че в Транспортната комисия на ЕП е гласуван пакета „Мобилност“, последва и неочакван обрат. Радост обхвана площад „Люксембург“ в Брюксел, където български превозвачи участваха в протест срещу предложените промени. Дунавско хоро и викове „Победа“ огласиха сърцето на Европа, след информацията, че спорният пакет най-вероятно няма да достигне изобщо до пленарна зала.

Добрата новина съобщи министърът на транспорта Росен Желязков, който подкрепи демонстрацията на българските превозвачи.

Пакетът „Мобилност“, известен още като „Макрон“, се състои от три отделни доклада - единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети - с връщането на камиона. Реално само единият доклад – този за връщането на камионите, е подкрепен в комисията. Предложението е да се гласува в пленарна зала целият пакет, т.е. и трите доклада. Но след като два от тях са отхвърлени, не е ясно какво ще последва.

„2/3 от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува“, заяви от своя страна евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Ако все пак пакетът, влезе и бъде гласуван в пленарна зала, следват триалози, за да бъде окончателно приет. 

„Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне“, съобщи друга добра новина транспортният министър Росен Желязков.

Българските евродепутати и транспортният министър са категорични, че това е успех за България и благодариха на превозвачите, които днес са в Брюксел.

„Вашият глас бе чут“, заяви Желязков.

В демонстрацията участваха и превозвачи от Румъния, Полша, Литва.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати