Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Две болници в готовност да лекуват коронавируса, чакаме и тестове за диагностика

Общество

Две болници в готовност да лекуват коронавируса, чакаме и тестове за диагностика

Две болници в готовност да лекуват коронавируса, чакаме и тестове за диагностика - Tribune.bg
Снимка:

Рискът за българското общество засега е нисък

В две столични болници – Инфекциозна и Военна се разкриват помещения, където евентуално ще се лекуват заразени с новия коронавирус, ако той евентуално стигне в България. Това заяви проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR. В Националния център по заразни и паразитни болести са в процес на закупуване на реактиви за диагностика на китайския коронавирус. Очаква се те да пристигнат от Швейцария в най-скоро време.

Според нея рискът за българското общество засега е нисък. Тя все пак изрази притеснение от бързото разгръщане на епидемията и заяви, че трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване.

Проф. Корсун поясни, че не всички инфектирани развиват тежки симптоми - между 18% и 25% от инфектираните са тежко болни, докато останалите прекарват сравнително леко заболяването. По нейни думи извън Китай не били установени тежки случаи.

Симптомите на китайския коронавирус са близки до тези на грипа, но при новата зараза няма симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Основните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица, обясни тя.

Първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. По нейни думи засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция.

Коронавирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита, заяви проф. Корсун . Тя посочи, че обстановката е много динамична, тъй като всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. По нейни думи все още не е оценена способността на вируса продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай били доказани 4 поколения на предаване.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати