Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития

Общество

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития - Tribune.bg
Снимка:

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Последната дума обаче ще има Министерството на финансите. Около това решение са се обединили министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети на среща днес, съобщиха от МОН.

ВУЗ-овете сега могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75 процента от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв., за януари 2022 година.

Ако Министерството на финансите одобри помощта, тя ще бъде изплатена накуп през февруари и по този начин ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г.

С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата.

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток.

Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория - за следващите два месеца, информират още от МОН.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати