Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Двоен скок в цената за издаване на лична карта

Общество

Двоен скок в цената за издаване на лична карта

Двоен скок в цената за издаване на лична карта - Tribune.bg
Снимка:

Край на безсрочните лични документи

Нова методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи готвят от МВР като тя е  утвърдена от министъра на вътрешните работи. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв. вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Като това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват, пише БНТ.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

Както и до сега лична карта на българските граждани от 14 до 18-годишна възраст се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок на валидност 10 години.

Предвижда се и друга промяна в Закона за българските лични документи, с която ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години.

Бъдещото поскъпване е свързано с въвеждането на т.нар. ново поколение лични документи, с които МВР се мъчи от години. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети