Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

Общество

Двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

Двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме 450 млн. лв. ръст на средствата, няма аналог в предишни години“, заяви Красимир Вълчев

„През 2021 г. учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно“, заяви в ефира на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „По тази идея продължава да се работи усилено“, допълни той. 

Това, което е сигурно до момента е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%. Минималните учителски заплати трябва да станат 920 лева.

По думите на министъра парите никога не стигат, но средствата, получени през настоящата година и предвидените в бюджет 2019 г., са добри, защото досега не е имало такъв ръст на средствата за образование.

„Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната, след двойното увеличение през 2021 г., очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, десетилетия, ще надвиши средната за страната“, заяви той.

Предстои подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде и с колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в отделни училища дават възможност за някои учители да бъдат увеличени с повече заплатите.

„Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия, е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие“, каза министърът.

По неговите думи не бива да се изпуска нито едно дете от образователната сфера.

Като проблем министърът открои разклатеното доверие към учителите и това, че учителската професия е загубила уважение в обществото.

"Най-важният фактор е мотивираният и работещ учител, неговата подкрепа би могла да подобри образователните резултати", подчерта той.

Красимир Вълчев защити идеята на МОН за придобиване на педагогическа квалификация, или т.нар. "бърза писта", в която специалисти, които нямат педагогическа правоспособност могат да придобият такава за 1 година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още