Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Един от задържаните капитани в Румъния: Очакваме съдействие, за да си върнем корабите

Общество

Един от задържаните капитани в Румъния: Очакваме съдействие, за да си върнем корабите

Един от задържаните капитани в Румъния: Очакваме съдействие, за да си върнем корабите - Tribune.bg
Снимка:

„От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“, каза пред bTV Красимир Петров, капитан на един от задържаните в Румъния кораби.

Капитанът на един от корабите ни в Румъния: Освободиха ни

„За семействата ни ще е много трудно, ние имаме много разходи. Къщите ни са заложени заради бизнеса. Ако не пуснат корабите ни, с които си изкарваме прехраната, за да плащаме разходи, кредити, наеми, осигуровки и т.н. Ще бъде някакъв ад“, обясни капитанът.

Трите български риболовни кораба бяха задържани в четвъртък от румънските власти с с мотива за незаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още не е ясно дали ще бъдат наложени санкции. Според служебния защитник на единия от капитаните, максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 хиляди лева.

Освободените твърдят, че са спазили правилата на ЕК за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани - на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.

Капитаните на задържаните кораби поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Те я обвиниха в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари „бракониери“.

Днес в Министерството на земеделието ще се проведе среща по казуса със задържането на българските риболовни кораби от румънските власти. На разговорите ще присъстват представители на всички засегнати страни по случая.

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира, че рибарите са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива. По думите няма забрани по отношение на Европейския съюз.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати