Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Една година без легендата Стефан Данаилов

Общество

Една година без легендата Стефан Данаилов

Снимка:

Точно преди една година България загуби легендата на българския театър и кино Стефан Данаилов.

Съюзът на артистите в България почете паметта на големия ни актьор с един негов емблематичен цитат. Ето как си спомниха за Ламбо от Съюза:

„Апостол Карамитев ми каза: „Само театърът ще те крепи. Там можеш да бъдеш себе си, да търсиш, да се развиваш като актьор, да създаваш публика. А киното ще те използва заради младостта, заради външните дадености и после – айде, стига толкоз. Да дойде следващият!“ - Стефан Данаилов.

Стефан Данаилов издъхна минути след получнощ на 27 ноември 2019 година във ВМА, след като година по-рано самият той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Той е роден на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян.

Стефан Данаилов остави изключително ярка следа в обществения и културен живот на България.

Един от най-обичаните ни актьори има над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

Той е заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

Мастерът, както го наричаха неговите студенти, беше учител на едни от най-добрите ни съвременни актьори и режисьори.    

Заради пандемията от COVID-19 панахидата в памет на големия български артист ще премине в тесен семеен кръг. Неговият син Владимир и снахата Виктория няма да присъстват, тъй като са в чужбина. Те ще запалят свещичка в памет на Стефан в гръцката църква в американския град Сарасота, в която се венчаха преди три години, съобщава ПИК.

Още преди две-три седмици е била поставена надгробната плоча на Мастера, който намери вечен покой до любимата си Мария в частния гробищен парк в Боян.

По заръка на Данаилов плочата е изработена от скулптора Георги Чапкънов. Монументът е от черен мрамор с лика на Стефан и тези негови думи – „Иска ми се хората за ме запомнят като Ламбо, български артист“. Името на обичания артист е изписано със златни букви.

Вселена, верен приятел, неповторим актьор, талант, национално богатство, будител, добър и прекрасен човек, помагащ на околните… Така ще бъде запомнен Стефан Данаилов. Ламбо завинаги  остава в сърцата на поколения Българи!                                                                                                                               


Коментари (2)

Тартаковер Починалият наскоро от Ковид режисьор Бедо Манукян, който през 2005 година доведе у нас Фр. Ф. Копола, разказваше една интересна случка с Данаилов.
Когато разбрал, че Копола идва у нас, Ламбо настоятелно помолил Манукян да ги запознаят. Тогава Копола снимал филм в който имало еротична сцена с някаква млада румънска актриса. Великия режисьор я накарал в ролята да вие като вълк, но тя страшно се панирала.
Тогава влязъл Ламбо и Копола сърдито го изгледал, искал да изхвърли натрапника. Ламбо не разбрал и попитал Манукян какво става? Манукян му казал че актрисата се стъписала и не може да вие като вълк за ролята.
Ламбо погледнал и започнал такъв вой, че кожата на Манукян и Копола настръхнала. Като спрял, Копола го прегърнал и веднага поискал да станат приятели.
27.11.2020 13:29 / Отговор
дд Легенда на комунизма
27.11.2020 15:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема