Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Една от най-красивите пещери у нас отваря на 10 септември

Общество

Една от най-красивите пещери у нас отваря на 10 септември

Една от най-красивите пещери у нас отваря на 10 септември - Tribune.bg
Снимка:

Пещерата Бисерна/Зандана/, която е една от най-красивите карстови пещери у нас и се намира в Природния парк „Шуменско плато“, ще бъде отворена за туристи от 10 септември до началото на ноември, съобщиха от дирекцията на парка.

Дължината на маршрута в пещерата е около 800 метра в едната посока, а температурата в нея е около 10 градуса. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки и топла дреха, отбелязват от дирекцията на природния парк.

Посетители ще се приемат до началото на ноември, заради жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. През студените месеци крилатите бозайници изпадат в хибернация, за да оцелеят без храна до пролетта и да бъдат безпокоени в този период е забранено.

Пещерата Бисерна е обитавана от 14 вида прилепи. Тя е благоустроена по проект по Оперативната програма „Околна среда“, но основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите.

До пещерата се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени табели - от парка „Кьошкове“, както и от разклона за Шуменската крепост, по пътя за вилата на общината.

Влизането в пещерата ще става само след предварително записване на телефон 054800765, при минимум осем и максимум 12 посетители. Часовете за достъп през почивните дни са 10:00, 11:30, 13:00 и 15:00, а през работните дни, без понеделник и вторник - 10:00, 11:30 и 13:00 часа.


Етикети пещера
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети