Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем на стойност 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност

Общество

ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем на стойност 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност

ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем на стойност 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност - Tribune.bg
Снимка:

Ползата за гражданите ще бъде спестено време за пътуване, по-чист въздух и безопасност на пътя

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България. Средствата от ЕИБ помагат на Столична община да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Ползата за гражданите ще бъде спестено време за пътуване, по-чист въздух и безопасност на пътя.

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019-2035 година, ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

„София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Ние в ЕИБ се радваме да предоставим този заем в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност и да подобрим ежедневието на хората в София. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно“, заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

„Европейската инвестиционна банка е надежден партньор на София, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София. С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеленият ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София“, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети