Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕК одобри държавната помощ от 50 млн. лв. за Български пощи

Общество

ЕК одобри държавната помощ от 50 млн. лв. за Български пощи

ЕК одобри държавната помощ от 50 млн. лв. за Български пощи - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, плановете на България да отпусне на пощенския оператор Български пощи помощ за преструктуриране в размер до 25,51 милиона евро (50 милиона лева). Мярката ще позволи на дружеството да възстанови дългосрочната си жизнеспособност, като същевременно се сведе до минимум нарушаването на конкуренцията.

Български пощи получи заем за оздравяване от България в размер на приблизително 26,5 милиона евро (50 милиона лева), след като Комисията го одобри съгласно правилата на ЕС за държавната помощ през май 2023 г.

На 21 декември 2023 г. България уведоми Комисията за помощ за преструктуриране под формата на преобразуване в собствен капитал на заема за оздравяване в подкрепа на план за преструктуриране на Български пощи. Планът за преструктуриране съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на Български пощи, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите. Успоредно с това Български пощи ще разработва или предоставя услуги като телемедицина или администрация чрез своята повсеместна мрежа от името на други публични субекти, като по този начин ще се увеличи достъпът до тези услуги за гражданите в отдалечени райони, които иначе не са добре обслужвани.

Комисията оцени мерките съгласно своите Насоки за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение. По-конкретно беше установено, че:

Помощта допринася за постигането на целта от общ интерес за предоставяне на услуги от общ икономически интерес, вкл. универсални пощенски услуги за българските граждани,

Мерките за преструктуриране са насочени към преодоляване на проблемите, които са причинили финансови затруднения на Български пощи, по-специално тъй като предприятието ще инвестира в модернизиране и оптимизиране на своята мрежа и ще намали разходите за персонал, като същевременно ще намали зависимостта си от свиващия се пазар на пощенски пратки чрез нови дейности и услуги, предоставяни в пощенските станции.

Мерките са пропорционални, тъй като Български пощи участва със собствен принос към разходите за преструктуриране в размер на около 26,78 милиона евро (52,49 милиона лева) под формата на банкови заеми, спестявания от лихви и финансиране на проекти.

Помощта е придружена от предпазни мерки за ограничаване на нарушаването на конкуренцията на единния пазар.

Въз основа на това Комисията стигна до заключението, че българските мерки са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати