Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕК: София е подходяща за домакин на Европейската служба по труда

Общество

ЕК: София е подходяща за домакин на Европейската служба по труда

ЕК: София е подходяща за домакин на Европейската служба по труда - Tribune.bg
Снимка:

Конкуренти са ни Рига, Никозия и Братислава

Кандидатуратра на София за домакин на Европейската служба по труда отговаря на 5-те критерия, поставени от Брюксел. Това показва оценка на Еврокомисията за четирите града, които влязоха в надпреварата, пише "24 часа".

Освен българската столица да приютят новата европейска агенция се борят Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия). Еврокомисията оценява дали кандидатите отговарят на предварително зададените условия, без да прави класация или препоръка. Оценката бе поискана от Съвета на ЕС, който ще вземе последното решение. Очаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.

Преди дни премиерът Бойко Борисов изтъкна стремежа на България агенцията да се установи в София и подкрепата, която търси сред другите държави. “Който иска да ме направи по-близък, да гласува за София”, каза Борисов и подчерта, че това са работни места и престиж.

Петте критерия за оценка са географски баланс; своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира; достъпност на мястото; наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност; и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.

Географският баланс предвижда равнопоставено разпределение на европейските агенции с предимство на новите членки и тези, които не са домакин на нито един европейски орган. По този показател ЕК подчертава, че “България е от държавите членки, които все още не приютяват нито една децентрализирана агенция на ЕС.”

Комисията отбелязва, че София е готова да предостави три сгради, които са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура. Допълва се, че София е готова да покрие наема за 18 месеца, ако бъде избрана една от трите предложени сгради. Разгледани са битовите условия за служителите и техните семейства, възможностите за пътуване от, до и в София, за образование, достъп до здравни грижи и до трудовия пазар.

Очаква се социалните министри от ЕС да вземат крайното решение. Предвижда се те да гласуват предложенията на четирите държави на 13 юни в Люксембург.

Преди време България опита да привлече централата на Европейската агенция по лекарствата, която след решението за Брекзит трябваше да напусне Лондон, но беше предпочетен Амстердам.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети домакин, ЕК

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети