Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Екоминистърът: Има леко повишение на нивата на реките и язовирите

Общество

Екоминистърът: Има леко повишение на нивата на реките и язовирите

Екоминистърът: Има леко повишение на нивата на реките и язовирите - Tribune.bg
Снимка:

Снимката е описателна

„Има леко повишение на нивата на реките и язовирите, но нищо тревожно в момента“. Това заяви в Нова телевизия  Юлиян Попов,  министър на околната среда и водите.

Той коментира и идеята Перловската река да бъде зарибена, както и в нея да се произвежда ток.

 „Няма по-естествено нещо от това ток да се произвежда от вода, а във водата да има риби. Перловската река няма как да замени „Мариците”. Но микрогенерацията е много важен сектор в електропроизводството. Това не е изключено и невъзможно. Разбира се няма да е значителен капацитет”, каза Попов.

„По отношение на рибите въпросът стои по-различно. Въпросът е за екологичното здраве на реката. И не само на Перловската, а изобщо на градските реки. Това е инициатива, която скоро ще обявя. Тя е за екологичното здраве на градските реки. Не е въпросът дали в реката в града има риба, а дали цялата река е екологично здрава и чиста”, каза екоминистърът.

„Не е трудно да възстановим екологичното здраве на Перловската река, просто трябва да си гледаме работата”, каза министърът.

В момента се проверяват малки зауствания, които вероятно са свързани с малки квартали, които нямат изградена връзка с канализацията на София. „Това са тунели, в които хората се ровят, за да разберат какво това е. Допускането ми е, че има значителни битови обекти, които се изливат отпадните води в канали, които влизат в реката”, каза Попов.

По отношение на предложението за вятърни електроцентрали в близост до курортите в българската акватория на Черно море, Попов каза, че все още има много проучвания да се направят, но е реалистично офшорна енергия в българското Черноморие да се прави от средата на 30-те години.

„Аз съм против финансовата подкрепа за електрически автомобили. Мина времето за това. Според мен трябва да се електрифицира публичния транспорт в България. Това е много лесно да се направи. Софийският градски транспорт е 85% електрифициран. С наша подкрепа в Русе около 90% от градския транспорт ще бъде електрифициран. Електрификацията на градския транспорт във всички големи градове в България може да се направи веднага.  Такситата могат да се електрифицират на чисто икономически принцип с регулаторни мерки”, каза министър Попов.

От евентуална финансова подкрепа за закупуване на електромобил, биха се възползвали главно по-богатите, смята министърът.

„Тези, които имат най-мръсните коли, няма да се възползват, защото остатъка след 10 000 евро ще е пак непоносим за тях”, заяви Попов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети реки, язовири, нива
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати