Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Екоминистърът: Връщаме в Италия боклука от Батак и Варна

Общество

Екоминистърът: Връщаме в Италия боклука от Батак и Варна

Екоминистърът: Връщаме в Италия боклука от Батак и Варна - Tribune.bg
Снимка:

Има тенденция в страната да се опитват да изхвърлят нелегалния боклук по деретата

„Предстои връщане в Италия на контейнери с отпадъци, които са иззети след проверки в Батак и Варна“, заяви на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Относно ситуацията с дружество "Феникс" в Плевен, където се води разследване за внесения боклук, той бе лаконичен.

„Ако се установи, че има нарушения на вносителя, отпадъците ще бъдат върнати в Италия, а ако нарушенията са извършени от приемащата българска фирма, ще бъде издадена заповед за екосъобразно третиране за сметка на дружеството получател“, посочи Ревизоро.

Министърът съобщи, че фирмата, която задръсти с отпадъци пространството под мост на автомагистрала "Струма" и предизвика пожар, продължава да трупа отпадъци в близост до моста.

„В случая ще бъде издадено предписание, по всяка вероятност ще бъде забранено дейността да се упражнява, докато не се отстранят всички неизправности“, коментира още министърът. Според него в страната има тенденция там, където хората знаят, че няма как да реализират вече внесени отпадъци, да се опитват да ги изхвърлят по деретата. В тази връзка министър Димитров напомни, че има издадено писмо до областните управители и кметовете да наблюдават какво се случва и да не се допуска нерегламентирано съхранение и освобождаване от отпадъци, където и да е на територията на страната.

През миналата година от РИОСВ са извършени общо 8868 проверки. За установените нарушения в сектор "отпадъци" са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лева.

„Това не считаме, че е достатъчно и през тази година контролът трябва да продължи с още по-голяма сила и с повече санкции, защото обществената нетърпимост е изключително висока“, обеща екоминистърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Италия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети