Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт опроверга Кирил Петков: Не може да се говори, че язовирите у нас са „цъкащи бомби“

Общество

Експерт опроверга Кирил Петков: Не може да се говори, че язовирите у нас са „цъкащи бомби“

Експерт опроверга Кирил Петков: Не може да се говори, че язовирите у нас са цъкащи бомби - Tribune.bg
Снимка:

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре, коментира проф. Димитър Кисляков

Не може да се говори, че язовирите у нас са „цъкащи бомби“. Това коментира пред БНТ проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ.

Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

По думите му всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21 век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения на язовирите и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Има си изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, обясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, каза в заключение проф. Кисляков.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати