Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща

Общество

Експерт: Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща

Експерт: Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща - Tribune.bg
Снимка:

Потреблението на газ не може да бъде компенсирано с доставки от САЩ, това е временно решение

„След като е официална заявката, трябва да е реалистична, но е важно да се видят какви са договорените количества и каква ще бъде договорената цена. Тя няма да е като цената на борсата в САЩ, със сигурност ще бъде значително по-висока. Трябва да видим каква ще бъде разликата между тези цени и тези, които сега плащаме на „Газпром“.  Това каза пред БНР Виктор Аврамов, преподавател в департамент „Администрация и управление“, НБУ, в коментар на информацията, че при срещата на премиера Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис е било договорено извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

Според него основният въпрос е дали могат количествата втечнен газ от САЩ да компенсират цялото потребление на България, което идва сега от „Газпром“ :

„Според мен не могат!“, категорично заяви той и добави, че и за цяла Европа руският газ не може да бъде заменен:

„Потреблението в Европа от порядъка на 160 милиона куб/м няма как да бъде компенсирано с доставки на втечнен газ. Това е сигурно, за съжаление“.

Аврамов определи постигнатите договорки за американски втечнен газ за България като временно решение.

Пред БНР Станислав Бачев, доктор по политически науки и специалист по международни отношения, коментира, че срещата на Кирил Петков с Камала Харис, а не с президента на САЩ Джо Байдън е била „новата оценка спрямо управлението на държавата“:

„Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща, нито след един месец. И това не се случва от вицепрезидента. Няма бързи решения в тези неща. Инвеститорите в подобни договори си търсят възвръщаемостта. Никой няма да си развали техния дългосрочен договор със запазени количества втечнен газ заради нас. Вторият въпрос е как ще бъде доставен този втечнен газ и през какви посредници, които притежават танкери. Както и откъде ще бъде доставен. Всеки говори за терминала на Ревитуса в Гърция, но той има потенциал от някъде 5,5 млрд. куб/м газ. Планирано е да го разширят, но в бъдеще време, това не става за едно лято. Няма други терминали за регазификация на втечнен газ около България“. 

По думите му важните въпроси са къде и на каква цена.

Според Бачев протестите в страната са логични и основателни, защото изразяват по същество народното недоволство:

„Народът вижда по същество неподготвеността на цялата политическа класа“.  


Топ новини

виж още