Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: Очакваме проста бюлетина на вота, за да се справим лесно с машината

Общество

Експерт: Очакваме проста бюлетина на вота, за да се справим лесно с машината

Експерт: Очакваме проста бюлетина на вота, за да се справим лесно с машината - Tribune.bg
Снимка:

Два месеца преди предсрочния вот ЦИК се заема с организацията за втори октомври.  Ясни са възнагражденията за хората, които ще участват в провеждането на изборите, като сумите достигат до 1280 лева.  

До 7 август трябва да се проведат и консултациите за определяне на членове на районните комисии за вота. В тях ще участват всички парламентарно представени партии. Пред NOVA експертът от Обществения съвет на ЦИК определи като положителен факта, че депутатите от 47-ото НС не промениха Изборния кодекс в последния момент. Според Румяна Дечева машинният вот не е причина за ниската избирателна активност.

А в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Дечева коментира: „Възможно е бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното вкъщи, да могат да гласуват. Това вече е в компетенциите на ЦИК”.

Тя разясни, че навсякъде, където има 300 или над 300 избиратели, ще има машини и на предстоящия вот. Тези секции няма да се допълват с хартиени бюлетини. С такива ще се гласува в по-малките секции.

„Изборите вече са доста рутинни. Не очакваме никакви изненади и проблеми с организацията на вота”, подчерта още Дечева, като изрази съжаление, че в отишлото си НС е била вложена сериозна енергия да се подкопае доверието към досегашния начин на гласуване.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати