Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт по изборни технологии: Служебното правителство не организира добре изборния процес

Общество

Експерт по изборни технологии: Служебното правителство не организира добре изборния процес

Снимка:

Служебното правителство не организира добре изборния процес, коментира пред БНР експертът по изборни технологии Мирослав Мурджов.

„Вместо да се занимава постоянно с ревизии, защото това не му е работа, трябваше да направи максимално добра организация на изборите и да даде гаранции, че изборите ще бъдат честни. ... Служебният министър Бойко Рашков трябваше да се занимае с организацията на изборите и полицията да гарантира, че такива машини не са внесени, ЦИК трябваше да си говори с него. Те не си говорят - това е целият проблем“, смята Мурджов. Той подчерта, че появата на фантомни машини за гласуване е нещо доста страшно, а машинният вот бе въведен, за да гарантира прозрачност и честност на изборите.

„Още на предишните избори се появиха съмнения, че машините имат опция да дават и фалшиви резултати, не беше направена контролната проверка, не беше обявен от ЦИК докладът от контролните разписки. Сега се появява един парадокс - ЦИК като организатор и отговорник на изборите не знае за тези машини“, констатира експертът по изборни технологии. За него е странно, че досега никой не е отговорил дали тези новооткрити по складове машини ще имат участие в изборите - нито служебното правителство, нито ЦИК, нито фирмата, която е вносител. „Някои партии подозрително мълчат, което за мен е много странно. Чуха се призиви да бъдат проверени всички машини и софтуерът, но нищо подобно не се случи. Цари някаква тайнственост“, недоумява Мирослав Мурджов.

Той е убеден, че, ако хората останат със съмнение, че има възможност за манипулиране на машините, няма да отидат да гласуват на 14 ноември, а това ще изкриви вота.

„Много от партиите ще имат претенции за тези избори, а това опорочава вота. Трябва да има сигурност“, смята експертът.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема