Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване

Общество

Експерт: ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване

Снимка:

ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване, коментира изборният експерт Даниел Стефанов пред БТВ.  

„Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания между единия и другия резултат. Това означава, че ти трябва да разпишеш правила какво правиш в тази ситуация, защото какво ще правим сега, ако видим, че има няколко хиляди гласа разлика между машинния и хартиения резултат“, аргументира се Стефанов. Според него само така при броенето на разписките на машините от Секционните избирателни комисии /СИК/ в края на изборния ден има голям шанс, да бъде постигнато нещо различно.

„Ние вкарваме машини за гласуване, защото се видя, че не можем да обучим СИК - те представят протоколи, които създават доста проблеми. Затова вкарахме машините и сега караме същите тези хора, без допълнително обучение, да проверят резултата от машините“, категоричен е Даниел Стефанов. Той подчерта, че ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване. По думите му това изисква да има експертни звена, които „да знаят какво правят“ с тези машини.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема