Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт за мистериозния самолет: Тествал е всички държави от Източния фланг на НАТО

Общество

Експерт за мистериозния самолет: Тествал е всички държави от Източния фланг на НАТО

Експерт за мистериозния самолет: Тествал е всички държави от Източния фланг на НАТО - Tribune.bg
Снимка:

„Това не е случаен и любителски полет“, категоричен е Ангел Борисов, който подозира, че самолетът може да не е излетял от Литва, а от Русия. Прелетял дори над атомната ни централа без някой да реагира

Българските власти продължават разследват мистерията с необичаен полет, който наруши въздушното пространство на 7 държави, сред които и България. Старата машина необезпокоявано прелетя над страната ни и дори беше изоставена на частно летище между Търговище и Шумен – при село Буховци. Летището не функционира повече от 30 години.

Според данните пилотите дори са заредили във Видин. След като изоставят самолета и го покриват с платнище, изчезват. И към момента няма данни къде може да са отишли.

Установено е, че са излетели от Литва, минали са през Полша, Словакия, Унгария, Сърбия и Румъния. Експерт обаче подозира, че може полетът да е тръгнал от Русия.

„Това не е случаен и любителски полет“, заяви авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред БТВ.

60-годишната машина необезпокоявана лети над България и бива пропусната от Военно въздушните сили.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, заяви Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали.

„Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов.


Етикети самолет, НАТО, АЕЦ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати