Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерти: Вирусът в Китай не е създаден изкуствено

Общество

Експерти: Вирусът в Китай не е създаден изкуствено

Експерти: Вирусът в Китай не е създаден изкуствено - Tribune.bg
Снимка:

Новата зараза предизвика множество теории за нейния произход

Епидемиолози опровергаха теориите, че вирусът от Ухан е създаден изкуствено, съобщава БГНЕС.

„Никакви доказателства няма, че вирусът е създаден изкуствено”, изтъкна директорът на катедра Епидемиология и биостатистика в Университета на Хонконг Бен Коулинг.

За вируса беше съобщено от властите в Китай в последния ден на 2019 г. По-късно се изясни, че избухването на епидемия от тежка пневмония в град Ухан се предизвиква от коронавирус 2019-nCov.

Появата на новата зараза предизвика множество теории за нейния произход, както и притеснение по целия свят.

Епидемиологичните изследвания показаха, че първите заразени са имали контакт с пазар за месо от диви животни в град Ухан.

Директорът на извънредния технически институт за вирусни заболявания в Китай Тан Въндзъ каза, че новият коронавирус около 90 процента напомня на коронавирус от организма на прилепи, обитаващи провинция Джъдзян.

Една от най-популярните конспиративни теории е, че вирусът е бил разработен в Уханския институт по вирусология, където изследват имунната система на прилепите, които са известни с това, че могат дълго да са носители на вирус, без да се разболяват. Според теорията, вирусът е бил изпуснат от лабораториите на института.

Завеждащият руската Научна лаборатория за екология на микроорганизмите Михаил Щелканов коментира за РИА новости, че теориите за изкуствения произход на коронавируса от Ухан “са фейк”.

А на въпрос защо много инфекциозни заболявания тръгват от Китай, Бен Коулинг от университета в Хонконг посочи, че една шеста от населението на Земята живее в Китай и “не е много учудващо, че именно там се откриват болестите”.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати