Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експресно: Възстановиха осквернения паметник за загиналите българи с кораба "Илинден"

Общество

Експресно: Възстановиха осквернения паметник за загиналите българи с кораба "Илинден"

Снимка:

Северна Македония осъди оскверняването на паметника в Охрид

Тази сутрин е бил възстановен експресно осквернения паметник на брега на Охридското езеро, изграден в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", съобащава БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент на 5 септември 2009 година, при който се удавиха 15 български туристи.

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт.

"Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо", подчертаха от МВнР и добавиха: „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“.

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид. "Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че "този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" на 5 септември.  

Разрушеният паметникРазрушеният паметник


Коментари (1)

сетила се Мара да се побара
28.11.2020 15:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още