Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Екзакта“: Повече от 60% от българите смятат, че пътят към нормалния живот минава през ваксиниране

Общество

„Екзакта“: Повече от 60% от българите смятат, че пътят към нормалния живот минава през ваксиниране

Екзакта: Повече от 60% от българите смятат, че пътят към нормалния живот минава през ваксиниране - Tribune.bg
Снимка:

Нагласите търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразени

Нагласите за ваксиниране сред българите търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на март. Това сочат данните от национално изследване за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март 2021 г. от „Екзакта Рисърч Груп“ със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната.

40,6 на сто от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот. Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението.

ИзследванеИзследване

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. Общо 62,8% от интервюираните българи мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати