Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Електронните винетки са в продажба от днес

Общество

Електронните винетки са в продажба от днес

Електронните винетки са в продажба от днес - Tribune.bg
Снимка:

Всички винетни стикери, които към 17 декември не са изтекли, ще продължат да важат

Електронните винетки, които таксуват преминаването по републиканската пътна мрежа, са в продажба от днес. Те ще се продават с валидност след 1 януари. Системата позволява закупуване на електронни винетки за месец напред. Цените им не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Въвежда се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

Електронните винетки могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод. От Агенция "Пътна инфраструктура"/ АПИ/ предупреждават, че ако плащате с карта, това може да стане за броени минути преди пътуването, но ако използвате банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването. В сайта bgtoll.bg шофьорите попълват последователно регистрационния номер на автомобила и е-mail адрес, ако желаят да получат обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Преди да се потвърди плащането, проверете дали номерът на колата е въведен правилно.

От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, като ще бъдат разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти - дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски. Разписката за плащането не е необходимо да се пази и тя няма да бъде изисквана при проверка на пътя, тъй като данните за автомобила и избраната винетка ще влизат в информационна система.

Всички винетни стикери, които към 17 декември не са изтекли, ще продължат да важат. От АПИ препоръчват те да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани, но след 1 януари, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.

До края на тази година контролът върху автомобилите за заплащане на ползването на пътищата ще продължи да се извършва от Пътна полиция. След 1 януари проверки ще правят и служителите на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура". Те разполагат със 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка.

По текста работи: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети