Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Елен Герджиков: Важен е крайният резултат от ремонтите в София

Общество

Елен Герджиков: Важен е крайният резултат от ремонтите в София

Елен Герджиков: Важен е крайният резултат от ремонтите в София - Tribune.bg
Снимка:

След като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска сред

„Важен е крайният резултат и е важно да не се спекулира с междинния резултат“, това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

„Всички проблеми в социалните мрежи са нагнетявани тогава, когато даден обект е бил в строителна фаза. Така беше и с ремонта на бул. „Дондуков" и с площад Руски паметник, с „Цариградско шосе" и с бул. „Витоша"“, припомни Герджиков по повод строителните действия в централната градска част на София, които предизвикаха негативни коментари и недоволство.

Елен Герджиков заяви, че е важно да се каже какви санкции залага столична община в договорите си през последните години и да се подчертае, че те са безпрецедентни за цяла България за последните десетилетия. Нито предишно правителство, нито община е залагала подобни санкции и като процент от размера на целия договор, и като абсолютни санкции.

Става въпрос за глобата от 100 000 лв, която столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи на консорциума от фирми, които извършват строителния контрол на "Графа" и градинката на църквата "Св. Седмочисленици". Герджиков напомни също, че фирмата, която осъществява ремонта на "Графа" е глобена с 50 000 лв. за три дървета, които са били неправомерно третирани в рамките на този строеж.

На въпрос защо се стига до санкции, Елен Герджиков заяви, че няма как да се знае предварително една фирма как строи.

„Санкциите, контролът и гаранционните срокове са заложени така, че да гарантират интереса на всички, интереса на града. Важно е Столична община, ние като общински съветници да осъществяваме контрол и в крайна сметка крайният резултат да бъде удовлетворителен и да имаме една по-добра градска среда. Което смятам, че постигаме“ категоричен е председателят на Столичния общински съвет.

По думите на Герджиков санкцията не е дошла след градското недоволство, а в резултат на ежедневния контрол.

„"Контрол на контрола" е своеобразен отговор на популярния термин "ремонт на ремонта" - това е тафтология, не може да правиш ремонта на един незавършил ремонт. Ние сме в строителна площадка. "Контрол на контрола" означава същото - в рамките на една строителна площадка, в случая г-жа Фандъкова, използва експертизата на учени от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) в София, за да провери още веднъж качеството на материалите, качеството на изпълнението, за да сме сигурни всички ние, че се работи качествено и в крайна сметка след като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска среда за парите, които сме похарчили", каза още Елен Герджиков.

„Тези информации, които идват предварително в голямата си част се оказват неверни, както информацията, че плочите пред "Св. Седмочисленици" са мрамор и хората ще се хлъзгат. Това не е вярно. Не е ли фалшива новина това?", допълни председателят на Столичния общински съвет.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети