Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емануил Паташев: Много късно започна анкетирането на бежанците за техните намерения

Общество

Емануил Паташев: Много късно започна анкетирането на бежанците за техните намерения

Емануил Паташев: Много късно започна анкетирането на бежанците за техните намерения - Tribune.bg
Снимка:

"Националният кризисен щаб за бежанците от Украйна изигра и продължава да играе една много важна роля. Всеки петък неправителствени организации и представители на държавните институции провеждаме редовни заседания, в които се слагат на масата проблемите, на които се натъкваме в ежедневието си, и се вземат светкавични, по възможност, решения от държавата, за да може да се напаснем. Мога да дам много примери". 

Това каза пред БНР генералният секретар на "Каритас България" Емануил Паташев и добави:

"Държавните институции са лицето на българския народ. В началото народът си отвори ръцете, но към днешна дата виждаме едно по-различно отношение на българина към украинците. ... 31 май за нас беше една дата, която ние (организациите, ангажирани с помощ за бежанците от войната в Украйна - б.р.) очаквахме. В момента, в който беше обявена датата 31-ви, ние очаквахме това напрежение, до което се стигна".

Според него може да се определи като грешка продължилото до края на май временно настаняване на бежанците в хотели: 

"Може би трябваше по от рано да се мисли за необходимостта от настаняване. Друга слабост е, че много късно, едва преди няколко седмици започна реалното интервюиране на бежанците, т.е. какви са техните нужди и намерения. ... Те са три групи - дошли тук с намерение, когато има възможност, да се върнат в Украйна; дошли за няколко дни и погледът им е в други страни от ЕС; имащи намерение да се интегрират у нас". 

Той подчерта, че за да може да се направи оценка на свършеното в подкрепа на бежанците от Украйна, трябва да е ясно откъде се тръгнали занимаващите се с това, през какво са минали и докъде са стигнали:

"Каритас" и други обществени организации реагираха буквално часове след началото на войната, като мобилизирахме различни видове ресурси в очакване, без да знаем въобще дали ще дойде и един бежанец в България. Това беше нещо страхотно". 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема