Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емил Димитров към bTV: Не идвам в студиото ви от 2 години заради тенденциозността тук

Общество

Емил Димитров към bTV: Не идвам в студиото ви от 2 години заради тенденциозността тук

Снимка:

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко, каза екоминистърът

Питате ме защо не идвам, ето заради такива репортажи не идвам две години в студиото ви. Това заяви в началото на гостуването си в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Коменарът му идва по повод на тенденциозен репортаж на репортера Стоян Георгиев от Батановци.

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, каза екоминистърът.  По думите  му язовирът е помогнал на цяла Струма, защото е поемал 7 хил. куб. метра и е изпускал 2.

„Той в момента получава 14, а изпуска 4-5, действа като буфер. Оставили сме 3,5 млн. куб.метра резерв, които да може да поеме. Язовирът не е виновен за наводненията. Не е закъсняло изпускането. Има си разчети на  хидролозите, че язовирът може 24,2 млн. куб. метра да се пълни, а ние го държим на 21-23 млн. Никога не са били застрашени хората“, категоричен е Димитров.

„Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, дойдоха 6-7 кубика, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Както виждате, в Батановци няма наводнение. Язовирът изпуска с една и съща скорост. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката“, обясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията.

„Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, допълни той.

„Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, поясни Емил Димитров.

ВиК и областният управител направиха всичко възможно, ходили сме в петък, гледали сме го. „Студена“ ще се изпуска минимално още 2 седмици. Няма залпово изпускане. За Батановци - ако имаха клапи на канализацията, нямаше да се наводнят, те се наводниха през канализацията си. Водопроводът от Бучино не е излишен, всеки град трябва да има резервно захранване. Благодарение на него язовирът вече е пълен", допълни той.

По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

МОСВ отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. Другите 5 185 не са към нас, но винаги ни ги приписват. Ако протече язовир, винаги МОСВ. За останалите отговоря Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ към Министерството на икономиката, уточни Димитров.

„С изключение на един язовир, който се пълни – „Боровица“ в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%“, поясни екоминистърът.

На въпрос дали пожарната трябва да бъде изкарана от системата на МВР той заяви, че не вижда причина това да бъде направено.                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още