Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Общество

Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Снимка:

Той получава званието „адмирал”

Кабинетът предлага на президента да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Емил Ефтимов от заеманата длъжност, да го назначи на длъжността „Началник на отбраната“ и го удостои с висше офицерско звание „адмирал”.

С друго предложение правителството предлага на президента да издаде указ, с който да назначи капитан I ранг Велко Велков на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби” и го удостои с виеше офицерско звание „флотилен адмирал”.

Адмирал Евтимов ще заеме поста, който остана свободен след кончината на ген. Андрей Боцев.

58-годишният Евтимов е от Варна и започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата. От 1985 до 1988 г. е командир на минно-торпедна бойна част. От 1991 до 1992 г. е командир на фрегата. В периода 1992 – 1994 г. учи във Военноморската академия на Русия в Санкт Петербург.

Бил е дивизионен специалист по противолодъчна отбрана към Първи дивизион патрулни кораби. Между 1995 и 2000 г. е началник-щаб на първи дивизион патрулни кораби във Военноморска база – Варна. От 2001 до 2003 г. е командир на дивизиона.

През 2005 г. завършва Военноморския колеж на САЩ. Започва да работи като началник на управление „Подготовка и използване на силите“ в щаба на ВМС. От 2006 до 2009 г. е началник-щаб на Военноморската база Варна. На 1 юли 2009 г. е назначен на за командир на Военноморската база – Варна и удостоен с висше офицерско звание комодор.

През 2012 г. изкарва два курса за висши офицери в Училище на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колеж по отбраната на НАТО в Рим, Италия.

В периода 2011 – 2016 г. е първо заместник-директор, а след това и директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Брюксел.

От март 2016 г. и става „заместник-началник на отбраната“ и удостоен с висше офицерско звание „вицеадмирал“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив