Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕМКО обвини прокуратурата в „неверни и заблуждаващи твърдения“

Общество

ЕМКО обвини прокуратурата в „неверни и заблуждаващи твърдения“

ЕМКО обвини прокуратурата в неверни и заблуждаващи твърдения - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата изнася неверни факти за взривовете в оръжейни складове и заводи в България. Това се казва в официална позиция на „ЕМКО“ след брифинг на държавното обвинение за разследване на връзка между тези инциденти и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна, съобщи днес говорителят на главния прокурори Сийка Милева.

„Откровена лъжа е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия“, заявиха от фирмата на Гебрев.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в коментар на съобщеното от българската прокуратура, че е „добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“, предава БНР.

Лавров каза още на пресконференция в Москва: „Що се отнася до твърденията на българската страна, че подозира руски граждани в организирането на някакви взривове в оръжейни заводи или места, където се е съхранявала продукция на оръжейния търговец Гебрев от 2010 г., самата времева рамка времева рамка от 10 години показва, че или българската страна нищо не е знаела и изведнъж е решила да надмине чехите, които се захванаха с със събития от 2014 г. и да погледне по-задълбочено в историческа ретроспектива, или през цялото време са знаели какво е ставало, но не са го съобщавали поради някакви причини“.

Брюксел трябва да си изясни въпроса за отношението на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България, заяви той.

Ето и позицията на ЕМКО:

На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

Също така, откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи.

Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Във връзка с горното възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?

В писмото си от компанията на Емилиян Гебрев казват още: "С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?".

В заключение ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните, според тях открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети