Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Епидемичен взрив: 11 заразени в столичната болница „Св. Иван Рилски“

Общество

Епидемичен взрив: 11 заразени в столичната болница „Св. Иван Рилски“

Епидемичен взрив: 11 заразени в столичната болница Св. Иван Рилски - Tribune.bg
Снимка:

София остава огнище и няма повод да се премахнат мерките за влизане и излизане от града

Има епидемичен взрив в болница „Св. Иван Рилски“ в София. Има още една проблемна болница – „Св. София“, където се правят проучвания и тестове на целия персонал, съобщиха от Националния оперативен щаб.

В „Иван Рилски“ има 11 заразените с коронавирус. Трима пациенти са изолирани, днес сутринта се докладва за още една клиника в болницата, в която има още един заразен пациент, който е бил в контакт с предходните пациенти. Имаме и още един лекар, заразен с коронавирус, уточни още д-р Данчо Пенчев.

София остава огнище и затова няма повод да се премахнат или смекчават мерките за влизане и излизане от града.

„Важно е тези огнища да се тушират навреме и от малки да станат мащабни и да не може да се проследят случаите. Такива са реалностите в повечето държави. Виждате какво се случва и как издъхват мощни здравни системи. Ние в момента можем да тестваме дори хора без симптоми и да прекъсваме такива огнища, но ако се претовари системата, се стига само до тестване на вече сериозни случаи и епидемията не може да се държи под контрол“, обясни шефът на ВМА и началник на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Към момента се обсъжда за мерките евентуално за парковете и за съответния ред там. Анализират се какви могат да са опасностите. На първо време е, че единствената опасност е събирането на групи и пиенето на алкохол по поляните. Най-вероятно като и ако се стигне до такова облекчаване на мерките, ще бъдат издадени и предписания как да бъдат ползвани тези паркове, уточни Мутафчийски.

В последните 5 дни България се катери нагоре по новозаразени. Кривата е изкривена нагоре, разбира се, не много стръмно, но има завиване нагоре, оформят се нови огнища. Голямата цел на щаба, хората от РЗИ, е да се тушират навреме тези огнища, каза още Мутафчийски.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети