Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Епидемиолог: Новите мерки бяха необходими

Общество

Епидемиолог: Новите мерки бяха необходими

Снимка:

Очаква се до 2 седмици да спадне заболеваемостта и смъртността

„Ограничаването и затварянето е част от противоепидемичните мерки при всяка една епидемия, особено при въздушно-капковите, които се разпространяват изключително бързо и засягат голям брой хора. Според мен са необходими такива мерки. Очаква се до 2 седмици заболеваемостта да спадне, смъртността – също“. Това каза в интервю за БГНЕС проф. Виктория Дойчева, ръководител на Катедрата по епидемиология и хигиена на Медицинския университет в София.

„Може би трябваше по-рано, началото на октомври или дори от септември да влязат в сила такива мерки“, коментира тя.

За нея е учудващо защо толкова много хора не проявяват нужната самодисциплина, а някои дори продължават да не вярват или дори да отричат епидемията. „Доста хора продължават да смятат, че такъв вирус не съществува, такова заболяване и такава инфекция не съществува. Трудно е те да бъдат убедени, но сега големият брой заболели, многото тежки случаи и невъзможността на здравната система да ги поема, като че ли накара хората да повярват малко повече“, смята проф. Дойчева.

„В момента наистина се оказа, че по смъртност заставаме на първо място в Европа. Това се дължи на изключително тежкото състояние на нашата здравна система“, категорична е тя. Причината е ясна, смята проф. Дойчева – липсата на кадри. „Липсват инфекционисти, липсват реаниматори и пулмолози, които са пряко свързани точно с тази инфекция. Сега дойде тази епидемия и проблемът с кадрите излезе наяве“, коментира още експертът.

Защо има дефицит точно на такива специалисти проф. Виктория Дойчева обяснява така: „Да бъдеш инфекционист е непривлекателно, защото болните от инфекциозни заболявания са тежко болни. Това първо и второ – това са болни, които не носят приходи на здравното заведение. Не е като да се направи една коронарография, да се получи съответната пътека. Тук пътеките са по-слабо платени“.

Наскоро пък проф. Дойчева е имала за съжаление и възможността да разбере как работи системата и като пациент. „Сблъсках се с вируса и ми се наложи да бъда приета в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Изказвам своята благодарност към екипа там, воден от доц. д-р Георги Попов, един изключително подготвен инфекционист и интернист. Там има добър екип, с изключително теоретична и практическа подготовка. Справят се добре с болните, но като инфекциозна клиника там също няма достатъчно персонал. Изпитваха затруднения с лекари и сестри, най-вече с медицински сестри. Те обаче денонощно са там, денонощно са на първа линия и помагат на пациентите. Там лежат и доста тежко болни пациенти“, разказа още тя.

Като епидемиолог обаче вярва, че ваксините си остават основно средство за борба с инфекциозните болести, а аргументът за това е прост – историята многократно го е доказала.

Предпазните средства обаче също са важни, напомня тя. „При наличието на епидемия от въздушно-капкова инфекция без противоепидемични мерки не може. Основното при тази група инфекция е носенето на маски. Маската трябва да е над носа, разбира се. Има различни видове – от обикновените хирургични маски до такива, които са с филтри. Обикновените хирургични маски вършат работа, стига обаче да се сменят по-често. Предпазните шлемове също вършат своята работа“, категорична е проф. Дойчева.

Ето защо тя призовава хората да вярват повече на това, което предприемат здравните власти, защото всичко е базирано на научни доказателства, както и всеки да бъде по-отговорен и дисциплиниран в ежедневието си.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още