Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Епидемиологът Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

Общество

Епидемиологът Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

Епидемиологът Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър - Tribune.bg
Снимка:

Според нея маските на закрито може да отпаднат там, където има по-малко хора

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става част и от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. „Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, каза пред bTV тя.

Появи се информация, че ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор, но проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

„При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

„Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Епидемиологът допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а за възрастните хора е жизнено важна, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и по-добре човек да го има.

„Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират“, коментира тя.


Коментари (1)

жалко , че няма коментари Стойчо Кацаров е доста далеч от медицината , слеед като го чух да твърди , че вирусът атакува само възрастни . Ще си позволя да го опровергая с факти : "
Бразилският щам на Ковид-19 е в пъти по-смъртоносен за младите хора

Откритият нов щам на коронавируса в Бразилия е с висока смътност сред младите хора. Ново изследване на бразилския Институт за обществено здраве "Fiocruz“ установи, че този конкретен вариант е три пъти по-смъртоносен за по-младите хора от предишните щамове, съобщава "ЛАД Байбъл“.

Вариантът, който е със 150% по-заразен от обикновения Ковид-19, е известен като P1..

Тревожното е, че щамът не само е по-вероятно да зарази по-млади хора, но и тези, които са го хванали, също са по-склонни да умрат от него.

Страната е смазана до такава степен, че гробарите са принудени да ексхумират стари гробници, за да освободят място за над 300 000 мъртви. Броят на ежедневните смъртни случаи от вируса в Бразилия сега надхвърля над 3 000 на ден, предаде БГНЕС
26.05.2021 19:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети