Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Епископ Тихон: Традицията няма да се загуби, ако няма мъжко хоро в Калофер

Общество

Епископ Тихон: Традицията няма да се загуби, ако няма мъжко хоро в Калофер

Епископ Тихон: Традицията няма да се загуби, ако няма мъжко хоро в Калофер - Tribune.bg
Снимка:

Прословутото хоро в ледените води на река Тунджа утре ще се състои

Традицията няма да се загуби, дори една стотна от нея, ако една година няма мъжко хоро в Калофер на Йордановден, коментира пред БГНЕС епископ Тихон. Духовникът бе първият православен свещеник в света, който се ваксинира срещу смъртоносния коронавирус. Прочутото Калоферско хоро привлича хиляди всяка година и е много трудно да бъде спазена каквато и да било дистанция както между хората, които го играят, така и сред наблюдаващите го, които са струпани на едно място.

Кметът на града Румен Стоянов съобщи обаче че прословутото мъжко хоро в ледените води на река Тунджа ще се състои, въпреки пандемията.

„Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим”, изтъкна градоначалникът. Само преди седмица, обаче, Стоянов обяви пред местни медии, че няма да има хоро.

Според епископ Тихон в тази тежка ситуация, когато губим ценни човешки животи, много традиции временно са променени.

„В Германия от стотици години се провеждат традиционните Коледни базари, но те бяха спрени. Много неща ги няма. Без жертви не може. Ако за всяко много ценно нещо правим изключение, е лош пример”, категоричен е духовникът. Според него трябва да се намери компромис в казуса с мъжкото хоро в Калофер.

„Ако имаше чума, щяха ли пак да влязат във водата?”, попита риторично епископ Тихон. Духовникът призова миряните да не гледат на ковид пренебрежително, защото тя отнема живота на много млади хора, а не само на възрастните.

По-рано днес и вселенският патриарх Вартоломей заяви, че ще се ваксинира срещу коронавирус.

„Новият завет казва, че който не обича човека, не може да възлюби Бога. Отричането на маската и на всички мерки за защита не е от незнание, а от умъртвяване на любовта вътре в тях. Когато науката предоставя благоприятни перспективи за бъдещето на човечеството, тя е дар от небето. Нормално е нашата вяра да не е засегната, когато следваме указанията на експертите", смята вселенският патриарх.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Калофер, хоро

Коментари (3)

Тартаковер E как, бе попе? Как без Хекимян да си обуе потури и си накисне мъдете в реката?
Ами нали традицията повелява да се пие по една руйна ракия, да се нагази в реката и се изпеят изконните български песни- "Станал ми е, бульо Радке", "Де да та водя да та онодя" и "Стар калугер клати рунтава невеста" ?
Вечерта по телевизията репортажи, медиен фурор...
Не бива така, дядо попе, освести се !
05.01.2021 15:21 / Отговор
Поганци Ако тази простотия се състои отново,тогава и аз ще бъда убеден,че няма държава и такъв народ!
05.01.2021 16:09 / Отговор
Уфф! Уфф! След десетилетия хоро, решил да се изхвърля горният трол, само и само да плюе по държавата. Много плоско. Хорото да ти е проблемът!
05.01.2021 19:02

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати