Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Етнолог: Българската традиция е жива, независимо от превратностите на времето

Общество

Етнолог: Българската традиция е жива, независимо от превратностите на времето

Етнолог: Българската традиция е жива, независимо от превратностите на времето - Tribune.bg
Снимка:

Слагаме на масата същото като бабите ни – варен боб, сарми, пълнени чушки, тиквеник, лук, чесън, орехи

Д-р Иглика Мишкова, етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН, разкрива специално за Tribune.bg символиката на българските традиции и обичаи на Бъдни вечер и Рождество Христово. Каква трябва да бъде трапезата, какво е значението на Бъдника, как се замесва питата с късмети, как традицията обединява семейството и го връща към вярата, към корените по време на едни от най-важните християнски празници.

На 24 и 25 декември празнуваме едни от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер и Рождество Христово. Разкажете ни какви са традициите на тези празници, кои са позабравените от българина обичаи?

- Бъдни вечер и Рождество Христово са едни от най-важните християнски празници, които свързваме с раждането на Младото слънце, на Младия бог – Исус Христос. Трудно ми е да кажа кое от обичаите е забравено, защото това е един от празниците, които свързваме с близки, семейство и обредни трапези, които няма как да бъдат изтикани далеч от празничната ни система. А и традицията се развива, затова е жива, независимо от превратностите на времето. По-скоро днес обредните действия се извършват, въпреки загубеното знание за символиката и значението им.

Един малко познат символ на Бъдни вечер е Бъдникът – разкажете ни за него?

- С набавянето на бъдника са били ангажирани мъжете във фамилиите. Мъжът е трябвало да отсече дебело дърво, което да бъде „облечено” в бяло платно и миросано с тамян, восък и зехтин или краве масло. Дървото се пази изправено до огнището, а след прикадяването на трапезата, къщата, постройките, се слага в огнището. То трябва да гори там през цялата нощ. Пепелта му се пази, защото се вярва, че притежава голяма магическа сила и стопаните я разпръскват по градини и ниви за плодородие.

Самият бъдник е символ на младия Бог, който ще се роди в коледната нощ. Локалните наименования на бъдника са разнообразни – прикладник, коладник, дървото е различно – дъб, круша, но функцията му е да поддържа огъня през цялата нощ и да не угасва. Начинът на отсичане, пренасяне в къщата и приготовлението му е променен още в началото на 20 в., по-късно почти изчезва. Днес има засилен интерес към подготовката на бъдник и неговата роля от хората, които имат камини или се отопляват по начин, при който могат да използват бъдника в ритуала на Бъдни вечер.

Всички знаем, че ястията на Бъдни вечер, който е последният от 40-дневните коледни пости, трябва да са постни и нечетен брой. Какви са особеностите по отношение на тази традиция, какво включва тя?

- Да, ястията са постни на Бъдни вечер, броят им е нечетен в повечето региони на страната, а самите гозби се различават. Естествено, в миналото във всеки край се слагали такива произведения на трапезата, каквито се произвеждали в региона. Времето днес е различно и освен традиционните ястия, често включваме нови, екзотични продукти, които вече са част от ежедневието ни и начина ни на хранене.

И на днешната Бъднивечерска трапеза, както при бабите и прабабите ни, се редят варен боб, сарми, пълнени чушки, тиквеник, лук, чесън, орехи. Мнозина знаят, че по счупения орех и неговата пълнота може да се гадае за бъдещата година. Е, пълнените ни чушки надали ще ни гарантират качулати пилета, ако не отглеждаме такива. Различни са и бройките на ястията на трапезата – седем, колкото са дните на седмицата, девет, колкото се носи едно дете в утробата на майката, 11 или 12 – колкото са месеците на годината.

Това, което е най-важното за трапезата за празника, е хлябът.

Някога е имало три групи хлябове, според символиката на декорацията им. Първата група хлябове са тези, които са посветени на празника и са един вид безкръвно жертвоприношение, а имената им са боговица, божичник или светец. Другата група хлябове са посветени на поминъците - кола, гумно, харман; и последната на хлябовете за коледарите - витите, превити краваи.

Някогашните хлябове за поминъците са изобразявали различните постройки с животните, нивите, орачите, овчарите. Днес вероятно новите професии и основни поминъци на хората също могат да намерят място върху хлябове. Голяма част от благословиите, които изричал стопанинът, чупейки питката, са сходни.

Как се замесва питата с късмети, каква е символиката?

- В някои части на страната в питката се слага само сребърна пара, а в други се слагат и дрянови пръчици, които се наричат. Всичко зависи от локалните или фамилни традиции. Някога обредният хляб се замесвал по специален начин. Брашното се пресявало през три сита, прикадявало се с палешника, водата трябвало да бъде мълчана, неначната и цветна.

Тя се донасяла в бял менец от мома или млада невеста, оженена есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала. Тестото се месело с жегъла от ярема. Месела го най-старата жена във фамилията, а другите помагали. Като се замеси, втаса тестото, идело време за декорацията на хлябовете. И в този процес вече личи големият майсторлък, показват се уменията на писачките на хлябовете. Внимавало се и как се пекат хлябовете, защото е важно да се виждат шарките.

Каква е трапезата на Коледа?

- Общото и някога и днес е стремежът да бъде пълна трапезата с различни ястия, защото колкото повече ястия има на нея, толкова по-плодородна ще бъде годината. Някога хората поставяли слама под трапезата си, така както Христос е роден в яслите със слама. А тази слама не хвърляли, разхвърляли я из градините, та да се ражда повече плод. И пепелта от бъдника пазели, разпръсквали за плодородие, слагали от нея в семената за посев, а и лекували. Днес в много семейства внасят слама в домовете си специално за бъднивечерската трапеза, но надали знаят добре за какво да я ползват след вечерята и че не бива да я изхвърлят. Когато всички ястия са на масата, а домашните са се събрали, най-възрастният мъж в семейството вземал палешника от ралото, слагал върху него въглени и тамян и прекадявал три пъти трапезата, а после останалите помещения в дома, селскостопанските постройки. Днес с палешници не разполагат семействата, за мнозина думата на това оръдие на труда е неизвестна, но в църковните и сувенирните магазини могат да се намерят кадилници от различни материали, специален въглен и тамян. Тази традиция е жива в много български фамилии, защото каденето дава обредност и святост на трапезата и дава святост на приготвената храна. Някога след прикадяването стопанинът отивал да сложи бъдника в огнището, след което се връщал на трапезата. Там той начупвал обредния хляб, като първото парче се нарича на Бога, второто на къщата, следвали нивите, животните, стопанинът, стопанката и поред към най-малките. В хляба и днес както някога се слага пара, като този, който получи парчето с парата, ще бъде съпровождан от късмет през годината. Парчето за Бога се оставя нависоко, до домашната икона, та да се радват на високо жито с големи класове. По време на вечерята никой не бива става от трапезата, а ако се наложи, се ходи наведен. Когато приключат всички с хапването, стават заедно. Тази трапеза не се вдига през цялата нощ.

Кои са другите важни символи на двата празника?

- Коледа е празникът на семейството, нощта, в която всички очакват чудото на Рождеството и събира всички членове на фамилиите от близо и далеч в семейното огнище. На нея се оказва почит и към прадедите, защото в тази нощ небето се отваря и светлината може да се види от праведните, а всеки може да си пожелае нещо и то ще се сбъдне. Децата очакват идването на Дядо Коледа, който носи подаръци и ги оставя под елхата. Бъдни вечер и Коледа са най-топлите празници, свързани с топлината в душите на хората, очакващи чудото в магическата нощ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.