Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕЦТП: Светещите пътни знаци пред тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са евтин боклук

Общество

ЕЦТП: Светещите пътни знаци пред тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са евтин боклук

ЕЦТП: Светещите пътни знаци пред тунелите Витиня и Ечемишка са евтин боклук - Tribune.bg
Снимка:

По думите на Диана Русинова знаците не отговарат на критериите и са закупени на завишена цена

Светещите пътни знаци, поставени преди около година пред тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“, се оказаха евтин боклук. Това заяви председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова. Знаците заслепяват шофьорите като светят много силно и не отговарят на европейските изисквания. Русинова подчерта, че АПИ е допуснала на пътя да има пътни знаци, които застрашават пряко безопасността и поставят в риск участниците в движението.

„Фирма „Колет Софт“ ЕООД никога не е имала право да изработва такива продукти и това ние го научихме от сайта на МРРБ“, обяви тя, като уточни, че един такъв знак струва 5 хил. лв.

След искане на оферти от гръцка и сръбска фирми, става ясно, че 958 евро струва един такъв знак от гръцка фирма, а сръбският производител дава оферта от около 3 хил. лв.

„За нас остава учудващо как може да се допусне да бъде поставен пътен знак на пътя, който не отговаря на никакви норми. Ние слагаме някакъв евтин боклук, който не отговаря на никакви норми“, каза още Русинова, като допълни, че на всичкото отгоре се продават на много по-скъпа цена.

Докладът на ЕЦТП е предоставен на главния прокурор и на Софийската градска прокуратура. Русинова съобщи, че за ремонта на тунел „Витиня“ са изразходени 63 млн. лв. без ДДС.

Едно от изискванията например е било пътният знак да има GPS-модем и да може да се управляват дистанционно. Монтираните обаче нямат нищо такова. Те трябва и да може да сменят изображенията, а монтираните имат само по едно изображение и могат само да мигат.

Шефът на управителния съвет на АПИ Ясен Йорданов каза, че поставянето на тези светещи пътни знаци е струвало общо около 30 хил. лв. По-важното било обаче, че те не отговарят на изискванията. Плащанията към фирмата, която е монтирала знаците, е правено от държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати