Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евакуация в Перник заради скъсана дига на шламохранилище, започна разследване

Общество

Евакуация в Перник заради скъсана дига на шламохранилище, започна разследване

Снимка:

Няколко блока в пернишкия квартал „Калкас“ бяха евакуирани заради тежка авария. Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилище, съобщава bTV.

Кварталът е отцепен от полицията. На място работи тежка техника.

Има и наводнени дворове на къщи. Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане.

Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Депото съхранява милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров, съобщи БНР. Има готовност за евакуация на блокове в кв. "Хумни дол". 

Няма опасност за населението, въпреки това са предприети действия за частична евакуация на тези, които са на пътя на водата. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който пристигна в Перник.  На място са още министърът на околната среда и водите и на икономиката.

Една трета от дигата е овладяна и запушена в 10.30 часа, съобщи за БГНЕС кметът на пернишкия квартал „Калкас“ Надка Павлова.

Районна прокуратура – Пeрник започва разследване във връзка със скъсването на дигата. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието.

Към мястото пътува и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.  

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС

 


Коментари (1)

Мисирки ли Задочната журналистика води и до построяване на жилищни блокове в квартал състоящ се САМО от къщи!
07.05.2020 12:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още