Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евдокия Манева: Правителството се забави с търсенето на помощ от ЕС за възстановяването от наводненията

Общество

Евдокия Манева: Правителството се забави с търсенето на помощ от ЕС за възстановяването от наводненията

Евдокия Манева: Правителството се забави с търсенето на помощ от ЕС за възстановяването от наводненията - Tribune.bg
Снимка:

Правителството се забави с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в Карловско и Пловдивско.

Това заяви пред БНР Евдокия Манева, бивш министър на екологията.

"Може веднага да бъдат поискани тези искания, поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата", добави тя.

Манева определи като смешно обяснението за наводненията с "комплексни причини":

"Това оправдание е доста смешно. Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение. Сега да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители".

Бившият министър на околната среда и водите подчерта, че две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения:

"Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало неправомерна сеч, която надхвърля позволеното".

Манева изтъкна, че проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието:

"Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти".

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени:

"Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!".

 


Етикети наводнения
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети