Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евродоклад: Недопустимо отношение към пациенти в психиатрични болници в България

Общество

Евродоклад: Недопустимо отношение към пациенти в психиатрични болници в България

Снимка:

За малтретирани от персонала пациенти се докладва включително в ръководената от Цветеслава Гълъбова „Св. Иван Рилски“ в София

Малтретиране, връзване с катинари, бой с пръчки и недостатъчен персонал в психиатрични болници в България. Това констатира последният доклад на Съвета на Европа в няколко специализирани заведения у нас.

Проверките са осъществени през август в три държавни психиатрични болници – „Св. Иван Рилски“ в София, в Царев брод и в Бяла, домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, и в дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда.

Навсякъде има проблем с броя и подготовката на медицинския персонал и санитарите. Това е и основната предпоставка за варварско отношение към самите пациенти, които са беззащитни и живеят в потискаща атмосфера.

Според констатациите в доклада в болниците се използват средства за задържане и изолиране, които не покриват стандартите на Съвета на Европа и причиняват физическа болка на пациентите. Въпреки че на разположение са усмирителни колани, на места хора са връзвани с дни с вериги и катинари за леглата.

В домовете в Куделин, Самуил и Говежда проверяващите са намерили дървени пръчки в стаите на персонала, за които се знае, че са използвани, за да бъдат удряни болните. Във всички посетени болници и домове за социални грижи делегацията е получила доказателства за тормоз на пациентите и пребиваващите в домовете от персонала - санитарите (възпитателите, помощния персонал) са били вербално груби с пациентите и живущите, блъскали ги, удряли ги, ритали ги и ги биели.

Положителна констатация в доклада е, че битовите условия в местата за настаняване са подобрени в сравнение с предишни години. Въпреки това Комитетът на Съвета на Европа настоява българските власти да ускорят закриването на всички остарели като концепция социални заведения и да изкоренят необходимостта от тях.

Пълният доклад е достъпен на английски език ТУК.  


Коментари (2)

Буй Г-жа Гълъбова не я търсете при болните! Тя е ТВ звезда и фейсбук протестърка, а Евроком й е като роден дом!
02.12.2020 14:53 / Отговор
манипулация Не подвеждайте читателите си, бъдете коректни.
За болницата на г-жа Гълъбова не е констатирано насилие, а само недостатъчен персонал. Не слагайте в един кюп нарушителите с изрядните.
02.12.2020 20:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още