Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Европарламентът сложи край на двойните стандарти за стоки в ЕС

Общество

Европарламентът сложи край на двойните стандарти за стоки в ЕС

Снимка:

Санкция от 4% от оборота за компании, които прилагат двойни стандарти, обясни Ева Майдел

Край на двойните стандарти за стоки в различните държави, които са членки на ЕС. Европейският парламент прие новия търговски механизъм за потребителите, който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика. Докладът беше приет с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

Приетата директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребители в ЕС изменя четири други, свързани с правата на потребителите, основно за онлайн продажби, но включва и част, касаеща хранителните продукти в ЕС.

„Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании“, заяви омбудсманът Мая Манолова.

„Европейските потребители са едни, европейският пазар е един и не може да има двойни стандарти по отношение на качеството на продуктите, които се предлагат на европейските граждани в различните държави. Наличието на двойни стандарти в качеството води единствено до второ качество Европа, което е недопустимо. Компаниите, нарушаващи тези правила, щe подлежат на санкции в размер на 4% от оборота им“, коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

„Доверието на потребителите в ЕС е пряко обвързано с доверието им в единния пазар. Манипулации и заблуждаващи практики нямат място в Европа. Потребителският пакет решава именно този проблем.“, добави евродепутатът Ева Майдел, която е член на водещата преговорна комисия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив