Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Европейският комисар по здравеопазването призова към ваксинация, за да овладеем пандемията и новите варианти

Общество

Европейският комисар по здравеопазването призова към ваксинация, за да овладеем пандемията и новите варианти

Европейският комисар по здравеопазването призова към ваксинация, за да овладеем пандемията и новите варианти - Tribune.bg
Снимка:

Стратегията на Европейския съюз за ваксините и темпът на имунизационната кампания у нас са темите, които са обсъжда с властите в България еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду, която е в София. Най-напред Кириакиду се срещна с президента Радев, посети имунизационния пункт на площад „Батенберг“ и после този в болница „Света Анна“.

Еврокомисарят по здравеопазването Еврокомисарят по здравеопазването

Пред лечебното заведение Кириакиду и служебния здравен министър дадоха съвместен брифинг. На него стана ясно, че има повод за оптимизъм, но и за притеснение предвид новите варианти на коронавируса, които се разпространяват по-бързо.

Еврокомисарят по здравеопазването в Еврокомисарят по здравеопазването в "Света Анна"

„Конкретното съдействие, което България ще получи са кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово и ще получим конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население са се срещали с вируса или са изградили имунитет“, каза Стойчо Кацаров.

Оценката на еврокомисар Кириакиду е, че средно в Европа около 50% са получили първа доза, докато у нас този процент е 15 на сто.

„България е една от първите държави от ЕС, които посещавам. Ще посетя и други държави членки, за да видя как върви плана по ваксинация и да ги подкрепя. Проведох доста плодотворни разговори. Искам да благодаря за възможността да посетя мобилен център за имунизация, както и център за ваксинация в болница „Света Анна” и центъра за третиране на случаи с инсулт”, посочи еврокомисар Стела Кириакиду.

„Увеличаването на ваксинацията ни дава повод за оптимизъм. Но сега не е време за радост. Следим много внимателно  отблизо ситуацията с различните варианти на коронавируса. Знаем, че тези които са ваксинирани, са защитени. В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки живот. Намалява хоспитализацията и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, призова тя.

Еврокомисарят заяви, че дигиталният сертификат се базира на недискриминация. Той важи за тези, които са минали през целия ваксинационен цикъл, за тези, които са преболедували COVID-19 и за тези, които са си направили PCR тестове. Антигенните тестове все още се проучват и затова все още не са признати като част от електронния сертификат.

Еврокомисарят по здравеопазването със Стойчо КацаровЕврокомисарят по здравеопазването със Стойчо Кацаров

„Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел.“ Това заяви по-късно Кацаров пред Стела Кириакиду.

Министър Кацаров посочи, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г. „Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот“, коментира здравният министър.

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с COVID-19. Той определи информационна кампания за ползата от ваксините, която ще започне като закъсняла.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати