Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България получава над половин милиард евро от Спасителния план на Европейския съюз REACT EU

Общество

България получава над половин милиард евро от Спасителния план на Европейския съюз REACT EU

България получава над половин милиард евро от Спасителния план на Европейския съюз REACT EU - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент подкрепи внесения от Андрей Новаков регламент за още средства за справяне с последиците от COVID-19

Държавите-членки на ЕС да възстановяват със задна дата разходи за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19. Това предложение на българския евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) беше прието единодушно от Европейския парламент и предстои да бъде разгледано в тристранни преговори с Европейската комисия и Съвета, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По предварителни изчисления на ЕК България получава над половин милиард евро в допълнение към програмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Андрей Новаков е съвносител и преговарящ по регламента за целия Европейски съюз. „Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции“, коментира той по време на пленарната сесия на Европарламента в Брюксел. По думите му България е подготвена и вече има механизъм за отпускане на тези средства, за да може, когато финансирането е налице, процедурите да стартират веднага.

Предложението на Новаков е страните-членки да могат да възстановяват разходите си със задна дата още от 1 февруари 2020 и с удължен срок. Така страната ще може да финансира проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите си за тях по-късно. „Макар първоначалното предложение да беше парите да се ползват до 2022 г., в тристранните преговори ще настоявам срокът за това да бъде удължен до 2024 г.“, заяви Новаков. Изискването е проектите да са конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация. Със средствата от Спасителния план държавите ще могат да възстановяват разходи и по мерките за временна заетост (60/40, 70/30), както и да покриват разходи в сферата на туризма и културата.                                                                                                                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

кесо Е как да не ги тресе треска нашите "скъпи" червени джебчии като чуват какви суми ще влизат в България от ЕС. Ми това си е суха пара. Да я оставят на "голтаците" /демек на нас гражданите де/ли да я усвояват. Никогиш!
16.09.2020 13:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети