Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евростат: 5% от българите смятат жилището си за прекалено мрачно

Общество

Евростат: 5% от българите смятат жилището си за прекалено мрачно

Снимка:

4,9% от хората в Европейския съюз заявяват, че нямат достатъчно дневна светлина в жилището си

През 2019 г. 4,9% от хората в Европейския съюз (ЕС) заявяват, че нямат достатъчно дневна светлина в жилището си. По думите им помещенията, в което живеят изглеждат твърде тъмни и това се разглежда като проблем за домакинството. Това сочат резултатите на проучване на Евростат. Изследването е проведено сред страните членки на Европейския съюз, без Великобритания.

Според проучването всеки 20 българин е намирал за проблем, че в жилището му не влиза достатъчно дневна светлина през 2019 г. Така България се нарежда веднага след средното ниво на оплакалите се граждани в Европа, с 5% от населението или на 14-то място в ЕС.             

Проблемът с тъмните жилища е най-голям в Малта. Там 10% от жителите се оплакват от това.

Сред най-ощетените откъм светлина в жилищата държави са още Португалия с 8,2%, Унгария с 8% и Латвия със 7,9%. Трите държави с най-светли жилища са Словакия, където само 2,8% от населението намира дома си за мрачен, Чехия с 2,9% и Италия с 3,2%.

За последните 10 години в България се наблюдава положителна тенденция в тази статистика. През 2010 г. 7,7% от българите са смятали, че в жилищата им не влиза достатъчно слънчева светлина. Оттогава този процент намалява ежегодно, с леки колебания единствено през 2013 г., когато е наблюдаван еднократен ръст в негативна посока, пише bTV.

По думите на експертите излагането на естествена светлина е важно за общото здравословно състояние на човека, за подобряването на имунитета и предпазването от заразяване с коронавирус. Чрез слънцето тялото ни се снабдява с витамин D, който е изключително ефективен в борбата с COVID-19.  

Психолозите предупреждават, че липсата на достатъчно дневна светлина може да окаже негативно влияние върху психиката ни, затова е необходимо да си я набавяме дори, когато сме изолирани вкъщи.                                                                                                                     


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още