Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евростат: 5% от българите смятат жилището си за прекалено мрачно

Общество

Евростат: 5% от българите смятат жилището си за прекалено мрачно

Евростат: 5% от българите смятат жилището си за прекалено мрачно - Tribune.bg
Снимка:

4,9% от хората в Европейския съюз заявяват, че нямат достатъчно дневна светлина в жилището си

През 2019 г. 4,9% от хората в Европейския съюз (ЕС) заявяват, че нямат достатъчно дневна светлина в жилището си. По думите им помещенията, в което живеят изглеждат твърде тъмни и това се разглежда като проблем за домакинството. Това сочат резултатите на проучване на Евростат. Изследването е проведено сред страните членки на Европейския съюз, без Великобритания.

Според проучването всеки 20 българин е намирал за проблем, че в жилището му не влиза достатъчно дневна светлина през 2019 г. Така България се нарежда веднага след средното ниво на оплакалите се граждани в Европа, с 5% от населението или на 14-то място в ЕС.             

Проблемът с тъмните жилища е най-голям в Малта. Там 10% от жителите се оплакват от това.

Сред най-ощетените откъм светлина в жилищата държави са още Португалия с 8,2%, Унгария с 8% и Латвия със 7,9%. Трите държави с най-светли жилища са Словакия, където само 2,8% от населението намира дома си за мрачен, Чехия с 2,9% и Италия с 3,2%.

За последните 10 години в България се наблюдава положителна тенденция в тази статистика. През 2010 г. 7,7% от българите са смятали, че в жилищата им не влиза достатъчно слънчева светлина. Оттогава този процент намалява ежегодно, с леки колебания единствено през 2013 г., когато е наблюдаван еднократен ръст в негативна посока, пише bTV.

По думите на експертите излагането на естествена светлина е важно за общото здравословно състояние на човека, за подобряването на имунитета и предпазването от заразяване с коронавирус. Чрез слънцето тялото ни се снабдява с витамин D, който е изключително ефективен в борбата с COVID-19.  

Психолозите предупреждават, че липсата на достатъчно дневна светлина може да окаже негативно влияние върху психиката ни, затова е необходимо да си я набавяме дори, когато сме изолирани вкъщи.                                                                                                                   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати