Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Евростат: Българите и румънците най-стабилни психически в ЕС

Общество

Евростат: Българите и румънците най-стабилни психически в ЕС

Снимка:

България и Румъния са в дъното на класацията на Европейската статистическа агенция Евростат за дела на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия.

Делът на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия през 2019 г., е 7,2%, съобщи агенцията.

Според изследването процентът на хората с хронична депресия в съюза е нараснал с 0,3 на сто в сравнение с 2014 г.

Най-голям дял от страдащите от това заболяване е регистриран в Словения (15,1%). Следват Португалия - 12,2% и Швеция -11,7%. В другия край на скалата са Румъния -1%, България - 2.7% и Малта -3.5%.

Проучването обръща внимание на факта, че в ЕС жените са по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Най-голям дял жени с депресия е регистриран в Португалия- 16,4% и Словения -16%. Словения също има най-висок дял мъже с депресия -14,3%. Следват Швеция - 10% и Германия – 9,9%.

Според статистиката на Световната здравна организация, над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като подрастващите, както и момчетата и момичетата на възраст от 15 до 29 години, са особено податливи на нея.

Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой хора, податливи на него.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още