Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Facebook изтри публикация в профила на Мангъров за носенето на предпазни маски

Общество

Facebook изтри публикация в профила на Мангъров за носенето на предпазни маски

Facebook изтри публикация в профила на Мангъров за носенето на предпазни маски - Tribune.bg
Снимка:

„Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно“, категоричен беше инфекционистът

Facebook е изтрил публикация в профила на Атанас Мангъров относно носенето на предпазни маски. Публикацията на инфекциониста е била определена като фалшива новина от социалната мрежа. Шефът на катедра и началник на педиатричната клиника в Инфекциозната болница Атанас Мангъров е написал в профила си в социалната мрежа, че маските не предпазват от коронавирус.

Той се е позовал на данни от CDC - Американският център по заразни и паразитни болести, според които над 70% от случаите на COVID-19 е при хора, носили маски, а едва 3.9% не са.

Инфекционистът видя свалянето на публикацията като цензура: „Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно, „Фейсбук“ ли ще ни контролира живота“, избухна Мангъров пред БНР.

„До месец март 2020 г. и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени“, добави той.

Доц. Мангъров беше категоричен, че маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Той поясни, че разпространението на COVID-19 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции – хрема и кашлица през студените месеци на годината.

Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

„Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това, обаче, води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече“, смята доц. Мангъров.

Във "Фейсбук" обаче още през уикенда се появиха публикации, които показват, че доцентът вади числата от контекста. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

МАНГЪРОВ=ФАЛШИВА НОВИНА(КАЗАНО ОТ ФЕЙСБУК-ИЗТРИТ)...............ОЧАКВАМЕ: РУМЕН РАДЕВ=ФАЛШИВИ НОВИНИ(КАЗАНО ОТ ФЕЙСБУК-ИЗТРИВАНЕ)
ОЧАКВАМЕ:ОТРОВНОТО ТРИО ДА МЯТА ЯЙЦА ПО ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! - АВТОИЗЯЖДАНЕ ОТ ЗЛОБА....
20.10.2020 21:19 / Отговор
Лили Мангъров е наемен убиец.
20.10.2020 22:37 / Отговор
Магаре Такъв безсмислен инат не е нормален!Образован простак ли е Мангъров?
20.10.2020 23:31 / Отговор
Васо Петър Велков ми се чиви, че е гей!
21.10.2020 04:29

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети