Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Дигитализацията е сред основните приоритети за София

Общество

Фандъкова: Дигитализацията е сред основните приоритети за София

Фандъкова: Дигитализацията е сред основните приоритети за София - Tribune.bg
Снимка:

„Дигитализацията и засилване на сигурността е сред най-важните приоритети в столицата“, това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Защита и киберсигурност в Югоизточна Европа“. Събитието е с акцент върху технологиите, иновациите, киберсигурността и отбраната.

„Въвеждането на повече технологии в живота на хората е довело до създаването на т.н. „умни градове“. Наша цел е да използваме технологиите и иновациите, за да направим живота на хората и бизнеса в града по-удобен и ефикасен“, заяви още тя.

Тя уточни, че София е сред първите градове, които са усвоили дигиталната трансформация и са приложили планове за нейното изпълнение.

„Ние работим заедно с IT сектора в града. Високотехнологичният сектор има дял от над 20% в структурата на индустриите в столицата. В резултат от всички тези наши усилия София бе избрана като един от 4-те града редом до Брюксел, Дъблин и Тирана, за разработване на Рамката за управление на цифровите права на Европейския съюз. Градът ни е избран и от Emerging Europe, един от най-престижните конкурси за социално, икономическо и демократично развитие на Европа, като дори Столична община получи и наградата „Сигурност на критичната инфраструктура“, изтъкна още кметът на София.

Фандъкова обяви следващите проекти на общината:

„Работим, за да създадем единна централизирана система за управление на електронната идентичност на служители на централната администрация и районите, и достъпи до информационните системи на общината. Това ще спомогне за повишаване на информационната сигурност при контактите, обмена на данните и извършването на електронни услуги на граждани и фирми. Работим за повишаване на информационната сигурност на данните, с които държавата работи съвместно с общината“.

„Столицата е и един от партньорите заедно с водещите държавни структури като ДАНС и МВР на научноизследователска инфраструктура в България в областта на управлението на риска за сигурността при бедствия и аварии“, допълни още Фандъкова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети