Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: До края на деня да бъде ясно дали изравнителните сметки за парното в София са с 9% ДДС

Общество

Фандъкова: До края на деня да бъде ясно дали изравнителните сметки за парното в София са с 9% ДДС

Фандъкова: До края на деня да бъде ясно дали изравнителните сметки за парното в София са с 9% ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Поискала съм до края на деня екипите на „Топлофикация“ и Министерството на финансите да изяснят окончателно въпроса откога се начислява девет процента данък добавена стойност (ДДС) при изравнителните сметки. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя смята, че е важно гражданите да бъдат уведомени, а при необходимост – сметките да бъдат коригирани. Кметът припомни, че с промени в закона от началото на юли ДДС на потребената топлинна енергия е девет на сто.

Фандъкова заяви, че е получила уверение от служебния министър на енергетиката, че има достатъчно количества газ.

„Ако цените останат такива, каквито са в момента, изчисленията на експертите са, че нови 500 милиона лева ще бъдат натрупани до края на годината заради разликата в цените, на които „Топлофикация“ купува газ - около 300 лв. за мегаватчас, и на които продава - около 120 лв. за мегаватчас, коментира тя.

„Хубавото е, че Министерството на енергетиката припозна плана на общината за модернизация на дружеството, каза още кметът. И подчерта, че е важно да се намерят трайни решения за оздравяване.

На въпрос за евентуална национализация на "Топлофикация", Фандъкова припомни, че собствеността на дружеството е 100 процента общинска. Кой е собственикът, ще бъде решено от Общинския съвет и Министерството на финансите така, че да бъде най-удобно за по-бързото реализиране на плана за модернизация, отбеляза още столичният кмет.


Етикети цени парно, ДДС
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати