Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Районната администрация, болницата и ЧЕЗ – отговорни за трагедията на тротоара в София

Общество

Районната администрация, болницата и ЧЕЗ – отговорни за трагедията на тротоара в София

Снимка:

По думите на Фандъкова договорът за пускане на ток в обекта е направен на база хвърчаща бележка

Петте обекта в района на инцидента, при който момче беше ударено от токов удар са били незаконни. Два от тях се намират в район „Триадица“, за което общината е провела конкурс, а останалите са вътре в двора на болница „Иван Рилски“.  Незаконен е бил и кабелът, който се смята, че е причина за фаталната развръзка и който води до обект в лечебното заведение. Това стана ясно от извънреден брифинг на столичния кмет Йорданска Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и Димитър Петров – директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“.

За всички обекти има сключени договори и се плаща наем на болницата, каза кметът. Тя поясни, че в документацията са открити пропуски и нарушения, няма и документи за пускане в експоатация на тези обекти.

„До този момент тези констативни актове не са предоставени. От район „Триадица“ твърдят, че не са получили отговор от болницата и от областния управител. Мнението ни е, че тези отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата за премахване“, посочи Фандъкова.

Освен това, от септември насам районното кметство е получило 6 писма от главния архитект за изпращане на данни за незаконни преместваеми обект, но не е получен отговор, стана ясно от думите ѝ.

„Кабелът е поставен незаконно , но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на енергия. Тук има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г., подписана със запетая от главния архитект на район „Триадица“ Шишков. Тоест подписана е от друго лице, което не можем да кажем кое е. Но забележете в договора с ЧЕЗ се казва, че за да се подаде напрежение, е нужно да се представят няколко документа. Те са за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения и за въвеждане в експлоатация на самия павилион. Повтарям, че такова няма. Въпреки това обаче напрежението се подава", заяви Фандъкова.

Всички документите по случая са  изпратени до градския прокурор на София.

От общината днес се похвалиха, че са инициирали промени в ЗУТ, които улесняват премахването на незаконни преместваеми обекти. По думите на арх. Здравко Здравков по този начин те спазват ролята си като ръководители на процеса.

„Хора, които се явяват на избори и ми искат оставката, да си носят отговорността“, заяви той.

„Изпращам съобщения на районите да си проверят павильоните за разрешенията за поставяне и експлоатация. От район „Триадица“ след 6 такива писма ние нямаме отговор. Ние сме изпратили поредица от писма към районите да качат информацията в регистрите. Те от своя страна са електронно обвързани и могат да бъдат видими от 2018 г. Аз съм издал заповед за качване на информацията от районите в регистрите, но отново липсва информация“, каза още арх. Здравков. Той обясни, че са поискани административни наказания за отговорните лица, свързани с поставянето на преместваеми обекти, но техните имена не са предоставени", допълни той.

Оказва се и че принципалът на болницата – Министерството на здравеопазването, не е давало съгласието си за разполагането на обектите, посочи арх. Здравков.

В същото време, болницата е получавала наем за обектите на нейна територия, даже през 2018 г. ръководството на лечебното заведение е потърсило варианти за запазването на павилионите.

„Носим отговорност да съставяме законосъобразни документи, защото иначе при дело, те падат в съда. Затова през април 2018 г. е разпоредено на район "Триадица" да острани пропуските и да изпрати отново документите за стартиране на процедура за премахване на павилионите. Защо обаче те не са ни върнати до ден днешен“, попита още Здравков.

По думите му няма как служебна бележка да послужи за документ за присъединяване.

„Такова чудо в ЗУТ няма. Служебната бележка се приравнява с билет за баня. Освен това павилионите на общинска земя са поставени в противоречие с одобрената схема. Защо схемата, предложена от район „Триадица“ не е спазена от същия този район“, каза Здравков.

Фандъкова попита и как така районният инспектор, чиято отговорност е да проверява за нередности, е минавал отттам и не е видял оголения кабел.

Последната проверка на шахтата е направена в края на 2020 г. Тя е изградена преди повече от 20 г. и в нея са кабелите, които захранват светофарната уредба на кръстовището.

Директорът на Управление и анализ на трафика към Столична община инж. Димитър Петров заяви, че през юли 2019 г. са били отстранени незаконни кабели на същото място на инцидента със загиналото момче.

„Конкретни незаконни кабели са били отстранявани през 2019 г. през месец юли на абсолютно същото място в рамките на извършване на реконструкция на светофарната уредба. В края на 2020 е последната проверка на шахтата", заяви той.

„В каналната мрежа конкретният кабел няма как да кажа дали е бил там. Резултатите от проверката се формират на базата на това дали е изправна шахтата“, обясни той.

По думите му до момента не е постъпвало искане за преминаване на кабел през шахта или канална мрежа на Столична община от страна на ЧЕЗ.

„За да се спре нерегламентираното бъркане възложих да се изгради система от датчици. Тя ще се монтира на над 4000 шахти, от които се захранват светофарни уредби. При нерегламентирано отваряне датчиците ще подават сигнал, а екипи ще се отзовават денонощно на такива сигнали", обясни Фандъкова.  

 


Коментари (14)

Простакесата трябва да поеме политическа отговорност, тъй като каза, че през този мандат, ще насочи усилията си към районните администрации. Стига си го увъртала, не си компетентна, и не ставаш за кмет. Само кражби, некачествено строителство и т.н.
17.02.2021 13:12 / Отговор
кметчето на Триадица избрано с гласовете на БСП и Дай България ще си понесе и още как ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВВОРНОСТ ! Чакаме и следим ИЗКЪСО !
Крайно време е тези самозабравили се типове да разберат , че властта е преди всичко ОТГОВОРНОСТ - да я поемеш и да я носиш !
17.02.2021 13:33
отговорността е на Димитър Божилов ДБ кмет на Триадица

Решения за проблемите на Триадица и очакваните резултати.

Проблем

Безопасността на жителите на района е приоритет на неговата администрация. В някои части на Триадица обаче все още се срещат битова престъпност, кражби, палежи и насилие. Някои от улите в кварталите са неосветени нощем, отсъстват охранителни камери, а сигналите за нападения нерядко остават без резултат.Както и незаконно поставяне на ел.кабели - УБИЙЦИ !
17.02.2021 13:40
Тролчо, На вас ,червените и психо-десните комунисти все някой друг ви е виновен! И едно извратено тролче да казва на един от най-успешните кметове в цялата история на София ..."Мутреса" и "простакеса" си е повече от извратено, но вие от Гей-парада отдавна сте скъсали нишката с реалността!
17.02.2021 15:26
1111 Кметчето на Триадица ще си понесе на само политическата но и наказателната отговорност
17.02.2021 16:13
Мутресата какво обвинява ЧЕЗ. Живея в район Искър, и ЧЕЗ редовно сваля електромерите на общинските жилища на ромите. И те какво правят, опъват кабели, от Един вход към друг. Или пък се свързват за трафопост, или пък към асансьор и стъпбище. Т.е. перманентно си крадат ток. А тази нищо не е направила, нито пък районния кмет, който си фалшифицира изборите.
17.02.2021 14:38 / Отговор
Юки ЧЕЗ има право да прекрати незаконното захранване с ел. енергия и да сезира Прокуратурата. В Н.К. има закон, който инкриминира кражбата на ел енергия преди електромера, след него е проблемна собственика на електромера, и ако докаже кражба за крадеца също има предвидено наказание. От 90-те години в такива махали електромерите се монтират на мачтови трафопостове или стълбове/ на високо/. От етноса практикуват така - един е редовен платец, към него незаконно се присъединяват останалите.... Често при опит да се прикачат преди електромерите има инциденти с фатален край, но от етноса ги крият.
17.02.2021 15:18
1111 Ами то не е нейна работа да пази ЧЕЗ от кражби.
17.02.2021 16:15
Анастас #
ДеБъйските Педерунгели много отрано започнаха да се насират ритуаллн и обилно.

Точно по примера на БайГъз Дръгалефски, известен с прякора Радан Кънев.
А Костовашката Мутра генерал Гном бранеше ДеБъйския кмет като Матросов.

(поучително)
17.02.2021 17:50
съмнявам се. Въпросите са два: 1. С кого има договор за доставка на ел. енергия и лична партида собственика на павилиона, плаща ли за ел. енергия и на кого???? За партида се изисква документ за собственост или договор за наем със собственика на терена, в случая община Триадица. 2. Тъй като обекта е преместваем за ток, вода и канализация/задължителни за обект, който продава хранителни стоки/ трябва да има разрешително от собственика - община Триадица. Обичайно такива се издават за павилиони находящи се на общински пазари. Кой в община Триадица е подписал противозаконно нужния документ, и на какво основание?
Или служител на ЧЕЗ е приел да открие партида без задължително проучване, без проект, без документ от общината-наемодател и без проверки за спазване на мерките по техническа безопасност и експлоатация, или общинар е издал незаконно такъв документ. Прокуратурата може да установи това лесно. Считам, че трябва виновниците да носят наказателна отговорност.
17.02.2021 15:10 / Отговор
Виновен в случая е Стефан Софиянски като бивш кмет, а и Иван Костов като бивш премиер.
17.02.2021 15:23 / Отговор
Геш Немаш представа колко си прав!
17.02.2021 16:41
Анастас #

ДеБъйската Калинка да си носи отговорността.

(финализиращо)
17.02.2021 18:08 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още