Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова настоя за държавна помощ за „Столичния електротранспорт“ и „Метрополитен“

Общество

Фандъкова настоя за държавна помощ за „Столичния електротранспорт“ и „Метрополитен“

Снимка:

Кметът настоя още да се възстанови преразхода на „Топлофикация София“, породен от увеличените цени на газа

Фандъкова настоя държавата да възстанови преразхода на „Топлофикация София“, породен от увеличените цени на газа и емисиите, в противен случай ликвидната криза, в която дружеството ще изпадне, ще се отрази на цялата система.

Това се разбира и от министъра на енергетиката, с когото се надявам да намерим решение в най-кратки срокове, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община по повод на ръста на цените на електрическата енергия и последиците за общинските дружества.

Цената на парното за битовите потребители, определена на 1 юли тази година, е със заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегаватчас. Тази цена трябва да остане такава до края на годината, така че потребителите да са спокойни. В същото време обаче цената, на която „Топлофикация“ купува природния газ постоянно се увеличава, посочи кметът.

Фандъкова увери, че няма риск парното в София да спре, но проблемът е, че дружеството няма да може да изплаща задълженията си към „Булгаргаз“.

Кметът настоя и двете транспортни дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ бъдат включени в мерките на кабинета. Заради ръста в цената на енергията двете дружества търпят огромни загуби, обясни тя. 

Два са предложените вариантите - да се намери подобен механизъм за компенсации, а другият - да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност.

„Общината не може и не трябва да плати загуба, причинена от разликата между държавно регулираните цени на топлинната енергия и на природния газ - това е държавна задача и държавата трябва да изпълни своя ангажимент“, категорична е Фандъкова.

Тя информира, че в последните шест месеца с помощта на Американската агенция за търговия и развитие е изработен план за модернизация на „Топлофикация София“. Той е готов и предстои неговото внасяне за обсъждане в СОС.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема